Expert op het gebied van zwam- en vochtbestrijding

 • Neem contact op:info@lamon.nl
 • Ons adres:Produktieweg 8, Roden
  Markerkant 1303 a, Almere
 • Openingstijden:Gesloten

Huiszwam bestrijden

De huiszwam is een schimmel die schadelijk is voor het hout in woningen. Als hout verkleurt en zacht wordt, of als er een oranje poeder zichtbaar, is dan is de kans groot dat er huiszwam aanwezig is. Balken verliezen hun draagkracht waardoor vloeren kunnen doorzakken. Zwam veroorzaakt niet alleen schade aan panden, deze schimmel is ook slecht voor uw gezondheid. Zodra u last heeft van huiszwam, neem dan contact op met ons om uw huiszwamprobleem te bestrijden.

Ideale leefomgeving

Huiszwam groeit graag in een donkere, vochtige en slecht geventileerde omgeving. Kelders en ruimten met een hoge luchtvochtigheid en een minimale temperatuur van 15 graden Celsius zijn een ideale plaats voor huiszwam.

Huiszwambestrijding

Een huiszwambestrijding is ingrijpend en daarom alleen mogelijk met professionele bestrijding. Dit bestrijdingsproces vereist vakmanschap. Zo moet bijvoorbeeld voordat de bestrijding plaatsvindt eerst al het aangetaste hout en zwamresten worden verwijderd. Als u twijfelt of u te maken heeft met huiszwam, neem dan contact met ons op.

Huiszwam

De huiszwam is een van de gevaarlijkste zwammen voor gebouwen waar (veel) hout in is verwerkt. Vooral op plaatsen waar het hout een dragende functie heeft. Deze schimmelsoort tast namelijk het hout aan, waardoor het hout zijn kracht verliest met bouwkundige problemen als gevolg. Daarnaast heeft deze houtaantaster een negatieve invloed op de gezondheid. De zwam ontstaat op slecht geventileerde en vochtige plaatsen. Dankzij organisch materiaal kan de zwam zich ontwikkelen. Door de hardnekkige aard van de schimmel is een ingrijpende en vakkundige aanpak cruciaal om herhaling te voorkomen. Vroegtijdig signaleren, direct actie ondernemen en een preventieve aanpak minimaliseren de schade.
De huiszwam groeit graag in een donkere, vochtige en slecht geventileerde omgeving. Kelders en ruimten met een hoge luchtvochtigheid en een minimale temperatuur van 15 graden Celsius is een ideale omgeving voor een huiszwam. Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn van de huiszwam:

 • Opstijgend muurvocht
 • Condensatie
 • Kapotte dakbedekking, dakvensters, waterafvoer
 • Accidentele lekken van leidingen of kranen
 • Slechte toestand van muurvoegen
 • Infiltratie langs schouwen of ramen
 • Verouderde aal- of waterputten

Het is ook mogelijk dat een houtaantaster in uw houtconstructie de zwamontwikkeling versnelt. De houtworm nestelt zich in vochtig hout, boort gangen en verorbert de cellulose. Dit zorgt ervoor dat vocht sneller doorheen de constructie trekt en een snelle zwamontwikkeling teweegbrengt.

Hoe herkent u huiszwam?

De huiszwam is een schimmel die groeit op hout of ander organisch materiaal dat zich bevindt in vochtige en slecht geventileerde omgevingen. Vandaar dat de huiszwam bijvoorbeeld veel in kruipruimtes wordt gesignaleerd, maar ook op andere plaatsen kan de houtaantaster ontstaan. U herkent de huiszwam aan een vruchtlichaam dat eruitziet als een 1 tot 3 cm dikke bruine, gerimpelde koek met een witte rand. Zwammen zijn soms lastig te herkennen omdat een groot deel van de zwam in het hout groeit. Aangetast hout wordt donkerbruin en is tot poeder te wrijven. De schimmeldraden zijn pluizig en wit, grijs, geelbruin of donkerbruin. De schimmeldraden dringen het hout binnen, waardoor het gaat rotten en zijn kracht verliest. Een verzameling schimmeldraden transporteert vocht en voedingsstoffen, waardoor de huiszwam ook verder groeit op niet-vochtig hout. Zo breidt de aantasting zich eenvoudig uit naar andere delen van het gebouw.

De schade en gevolgen van vocht of zwammen in uw huis of gebouw daarentegen zijn snel zichtbaar en kunnen erg vervelend zijn:

 • Aangetast interieur
  Vocht zorgt er voor dat verf afbladdert, behangpapier loskomt en meubilair aangetast wordt.
 • Ongedierte
  Zoals motmuggen, motten, kakkerlakken, pissebedden of zilvervisjes houden van vochtige omgevingen en ontwikkelen zich snel tot een ongedierteplaag.
 • Gezondheidsproblemen
  Langdurig wonen in een vochtige of beschimmelde omgeving kan heel wat gezondheidskwalen veroorzaken zoals allergieën, verkoudheden en longontstekingen.
 • Beschadigde gebouwstructuur
  Een zwam veroorzaakt houtrot (droog-of natrot). Ze halen het vocht uit de muur of de grond en verpulveren het aanwezige hout. Dit kan leiden tot scheuren in het hout, verlies van draagkracht, doorzakkende vloeren en in erg uitgebreide aantasting instorting van de houtstructuur.
 • Vervuiling van de omgeving
  Een zwam of schimmel zet sporen af. Dit is gekleurd (rood) stof dat de ruimte vervuilt.
 • Geuroverlast
  vochtproblemen brengen vaak een muffe/onaangename geur met zich mee.

Wat kunt u zelf doen tegen zwamverspreiding?

 • Als u vermoedt dat er een zwam in uw huis groeit, neem dan snel contact met ons op.
 • Verplaats meubelen, planken of dozen die in aanraking zijn gekomen met de besmette plaats naar een vrije ruimte (niet tegen andere muren).
 • De aangetaste muur of het besmette plafond moet vrij zijn zodat onze inspecteurs het spoor kunnen volgen tot de bron.

Inspectie door Lamon

Lamon komt zo spoedig mogelijk in actie wanneer u melding maakt van huiszwam. De inspecteur voert een grondige, fysieke inspectie uit van alle balken en controleert de kruipruimte op bouwkundige gebreken. Op basis daarvan maakt hij een uitgebreid inventarisatierapport met onder andere foto’s en plattegronden waarop besmette onderdelen te zien zijn. Dit helpt hem om een professionele strategie uit te zetten die bij vervolgens met u doorneemt. Het is mogelijk om de rapportage digitaal aangeleverd te krijgen.

Neem contact op