Expert op het gebied van zwam- en vochtbestrijding

  • Neem contact op:info@lamon.nl
  • Ons adres:Produktieweg 8, Roden
    Markerkant 1303 a, Almere
  • Openingstijden:09.00 uur - 17:00 uur

Kelderzwam bestrijden

Kelderzwammen treft u meestal aan onder vloeren op de begane grond. De schimmel is vooral te herkennen aan de bruinzwarte schimmeldraden die uitwaaieren over de vloer- of muuroppervlakte.
De kelderzwam is moeilijker te detecteren dan de huiszwam. Zelfs wanneer de zwam al verder ontwikkeld is, is slechts een minimale verkleuring van het hout zichtbaar. De zwam ontstaat op plaatsen die slecht ventilerend en al langere tijd vochtig zijn door bijvoorbeeld een hoge grondwaterstand of lekkages. Met name kruipruimtes zijn daarom veelvoorkomende plaatsen voor deze schimmel.

Wat is de oorzaak van een kelderzwam?

De kelderzwam heeft een voorkeur voor donkere, vochtige en slecht geventileerde ruimtes bv. kruipruimtes, dakconstructies of kamers met lekkages. De kelderzwam gedijt het best in naald- en loofhoutsoorten. Dit kunnen mogelijke oorzaken zijn van de kelderzwam:

  • Opstijgend muurvocht
  • Condensatie
  • Kapotte dakbedekking, dakvensters, waterafvoer
  • Accidentele lekken van leidingen of kranen
  • Slechte toestand van muurvoegen
  • Infiltratie langs schouwen of ramen
  • Verouderde aal- of waterputten

Een zwam zonder vocht zal niet overleven.

Wat kan u zelf doen om kelderzwam te voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, zeker als het om kelderzwam gaat. Een droog huis is doorgaans een zwamvrij huis. Kelderzwammen ontwikkelen zich namelijk razendsnel in vochtige of warme kamers. Dus zorg ervoor dat de ruimte voldoende geventileerd wordt en dat u uw omgeving zo droog mogelijk houdt.

Inspectie door Lamon Inspectiebureau

Een grondige inspectie van risicogebieden is belangrijk om schade te minimaliseren. De inspecteurs van Lamon Inspectiebureau B.V. gaan daarom zeer nauwkeurig te werk. Zelfs balken en vloeren in de meest krappe gedeelten in de kruipruimte worden door onze specialisten geïnspecteerd. Door foto’s te maken worden de problemen concreet en zichtbaar gemaakt voor gebruikers van het pand. Daarnaast maakt de inspecteur een plattegrond waarop de besmette onderdelen worden weergegeven. Zo weet u precies waar problemen zich voordoen en wat de omvang ervan is. Deze inspectie is de basis voor het plan van aanpak. Zo wordt aantasting door de kelderzwam definitief gestopt.

Kelderzwam

De kelderzwam is moeilijker te detecteren dan de huiszwam. Zelfs wanneer de zwam al verder ontwikkeld is, is slechts een minimale verkleuring van het hout zichtbaar. De zwam ontstaat op plaatsen die slecht ventilerend en al langere tijd vochtig zijn door bijvoorbeeld een hoge grondwaterstand of lekkages. Met name kruipruimtes zijn daarom veelvoorkomende plaatsen voor deze schimmel. Lamon bestrijding & bescherming voert professionele inspecties en bestrijdingstrajecten uit om de kelderzwam te detecteren en te
bestrijden.

Hoe herkent u kelderzwam?

Kelderzwammen treft u meestal aan onder vloeren op de begane grond. De schimmel is vooral te herkennen aan de bruinzwarte schimmeldraden die uitwaaieren over de vloer- of muuroppervlakte.

De inspecteurs van Lamon

Een grondige inspectie van risicogebieden is belangrijk om schade te minimaliseren. De inspecteurs van Lamon
gaan daarom al voor het bestrijdingstraject zeer nauwkeurig te werk. Zelfs balken en vloeren in de meest
krappe gedeelten in de kruipruimte worden door onze specialisten geïnspecteerd. Door foto’s te maken worden de problemen concreet en zichtbaar gemaakt voor gebruikers van het pand. Daarnaast maakt de inspecteur een plattegrond waarop de besmette onderdelen worden weergegeven. Zo weet u precies waar problemen zich voordoen en wat de omvang ervan is. Deze inspectie is de basis voor het plan van aanpak. Zo wordt aantasting door de kelderzwam definitief gestopt.

Lamon werkt preventief

Na een intensieve zwambestrijding wilt u natuurlijk problemen in de toekomst vermijden. Daarom verzorgt Lamon ook de preventieve behandeling van oppervlakten en kruipruimtes. De focus ligt dan op het elimineren
van oorzaken van zwammen. Denk aan het realiseren van goede ventilatie, isolatie en het plaatsen van bodemafsluiters, zoals isolatie chips. Deze oplossing rekent af met vochtproblemen. Daarnaast zorgt de isolerende werking dat de vloer op een behaaglijke temperatuur blijft, zodat u energie bespaart. Deze aanpak maakt risicogebieden weer veilig en toekomstbestendig.

Kelderzwam bestrijden

De kelderzwam valt samen met de poriënzwam onder de verzamelterm natrot. Ze komt bijna evenveel voor als de huiszwam, maar de zwammen groeien echter niet op dezelfde plaatsen. De kelderzwam heeft meer vocht nodig om te overleven. Ze onttrekt vocht aan de muur door middel van haar strengen en verpulvert de cellulose in het hout. Een vochtige en warme kamer (ca 23°) vormen optimale omstandigheden voor de ontwikkeling van een kelderzwam. Doorgaans richt natrot minder schade aan omdat ze niet zo makkelijk door beton dringt.

Hoe ziet een kelderzwam eruit?

Een kelderzwam kan aangetroffen worden op hout en muren. Het aangetaste hout vertoont dan bruinrot (= het kleurt bruin). Het geheel ziet eruit als de wortels van een boom.
Het vruchtlichaam is ong. 0,5 tot 4mm dik. Aanvankelijk is de kelderzwam wit en later wordt ze geelbruin met een lichtere rand. De kelderzwam vormt strengen die minder dan 0,5mm dik en donkerbruin tot zwart van kleur zijn, deze zorgen voor de aanvoer van water. Een zwam zonder vocht zal niet overleven.

Welke schade veroorzaakt een kelderzwam?

De aanwezigheid van een kelderzwam in huis betekent dat het vochtniveau van de kamer hoog ligt. Dit kan duiden op een vochtprobleem. Kelderzwam blijft zich uitbreiden zolang er voldoende cellulose, vocht en hout is. Dit leidt uiteindelijk tot een volledige verpulvering van het hout.

Een kelderzwam tast ook muuropeningen, deurlijsten en deurbladen, steekbalken in muren, houten panelen zoals lambrisering, plankenvloeren en plafonds aan. Hij kan ook kisten, karton en papier aantasten die geplaatst worden op een besmette ondergrond, alsook de buitenkant van kasten of keukenmateriaal die in contact komen met de kelderzwam.

Kelderzwam bestrijden

Als u vermoedt dat er een zwam in uw huis groeit, neem dan snel contact op met ons. Wij helpen u de kelderzwam bestrijden. Verplaats meubelen, planken of dozen die in aanraking gekomen zijn met de besmette plaats naar een vrije ruimte (niet tegen andere muren).
De aangetaste muur of het besmette plafond moet vrij zijn zodat wij het spoor kunnen volgen tot de bron. Zorg ervoor dat de kamer een frisse temperatuur heeft, en niet vochtig is. Zwammen ontwikkelen zich razendsnel in warme en vochtige kamers.

Als de zwam al een tijdje groeit, kan er structurele schade aangericht zijn. In dit geval, moet al het aangetaste hout vervangen worden tot 1 meter buiten de zichtbare aantasting.
Ons ervaren team zal de aantasting in kaart brengen want alvorens wij tot de eigenlijke zwambestrijding overgaan, moet de bron opgespoord en uitgeschakeld worden. Hierbij verwijderen we vaak het aangetaste hout tot 1 meter buiten de zichtbare aantasting. Vervolgens bekijken we de schade en stellen we een actieplan op om de kelderzwam te bestrijden.

Kelderzwambestrijding

De kelderzwam veroorzaakt ongemerkt veel schade aan hout in woningen en panden. Deze schimmel tast het hout zodanig aan dat het week wordt en zijn draagkracht verliest. Heeft u last van kelderzwam laat de Lamonprofessionals dan uw kelderzwamprobleem bestrijden om de schade zo beperkt mogelijk te houden.

Ideale leefomgeving

Kelderzwam heeft een voorkeur voor donkere, vochtige en slecht geventileerde ruimtes. Denk hierbij aan kruipruimtes, dakconstructies en bij lekkages. De kelderzwam groeit snel en tast zowel naald- als loofhoutsoorten aan.

Kelderzwambestrijding

Een belangrijk kenmerk van de kelderzwam is dat deze zwam het hout alleen inwendig aantast, terwijl het hout aan de oppervlakte intact blijft. Hierdoor is de kelderzwam vaak alleen door deskundigen te herkennen. De bestrijding van kelderzwam is ingrijpend. Daarom vereist dit bestrijdingsproces vakmanschap. Alleen dan kunt u definitief afrekenen met deze zwam.
Als u twijfelt of u te maken heeft met kelderzwam, neem dan gerust contact met ons op. Wij doen graag een vrijblijvende inspectie.

Neem contact op